Μάλτα- δολοφονία Γκαλιζία: Η ΕΕ ζητεί τη διενέργεια έρευνας χωρίς πολιτική παρέμβαση

Μάλτα- δολοφονία Γκαλιζία: Η ΕΕ ζητεί τη διενέργεια έρευνας χωρίς πολιτική παρέμβαση

Η έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία πρέπει να διεξαχθεί "χωρίς πολιτική παρέμβαση", προειδοποίησε η Ευρωπαία Επίτροπος Βέρα Γιούροβα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Μάλτας.

Η Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν "εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στη Μάλτα" και "επέμεινε η έρευνα να ολοκληρωθεί, χωρίς καμιά πολιτική παρέμβαση", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος σχετικά με τη συνομιλία αυτή που έγινε την Δευτέρα.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ κατηγορείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου ότι παρενέβη για να προστατεύσει τον διευθυντή του γραφείου του σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταγγελία στην υπόθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Όουεν Μπονίτσι συζήτησε επίσης με την Επίτροπο, αρμόδια για τον σεβασμό του κράτους δικαίου, για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, διευκρίνισε ο Κρίστιαν Βίγκαντ, εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η Γιούροβα εκτίμησε ότι "μένει δουλειά να γίνει".

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται στη Μάλτα για μια αποστολή δύο ημερών λόγω των "ερωτημάτων για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και για τις σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς στο πιο υψηλό επίπεδο".

Η ερευνητική δημοσιογράφος Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, που ερευνούσε τη διαφθορά στη Μάλτα, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Powered by TUODY Software