Ο Άσαντ δείχνει στη Δύση τα δόντια του

Ο Άσαντ δείχνει στη Δύση τα δόντια του

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε ότι η Συρία θα αμυνθεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης δεχθεί, μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζουν μια στρατιωτική δράση κατά της χώρας σε απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα της Δαμασκού.

"Οι απειλές για μια άμεση επίθεση κατά της Συρίας αυξάνουν μόνον την προσήλωσή της στις βαθιά ριζωμένες αρχές της και στην ανεξαρτησία της. Η Συρία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση", μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τις δηλώσεις που έκανε ο Άσαντ σε αντιπροσωπεία πολιτικών από την Υεμένη.

"Η Συρία, με τον λαό της που αντιστέκεται και τον γενναίο στρατό της, είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και από τις δυτικές χώρες προκειμένου να υπηρετηθούν τα σχέδιά τους, τα οποία είναι η διαίρεση της περιοχής, ο κατακερματισμός της και η υποταγή των λαών της", σημείωσε, εξομοιώνοντας την εξέγερση με την τρομοκρατία.

"Ο λαός είναι ο εγγυητής της νίκης και αυτό είναι που συμβαίνει στην Συρία", κατέληξε.

Διαβάστε: Θέμα ωρών η επίθεση στη Συρία

Βρετανία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας δημοσιοποίησε το πόρισμα των νομικών της συμβούλων και το οποίο δείχνει ότι της επιτρέπεται να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποκλείσει μια τέτοια δράση.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης υλικό των υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτού του είδους, όπως και ότι είναι "πολύ πιθανό" πως η συριακή κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτήν και ότι υπάρχουν "ορισμένες" πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.

Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι "θα εξακολουθεί να επιτρέπεται" στο Λονδίνο να πραγματοποιήσει "μια στοχευμένη στρατιωτική επέμβαση" στην Συρία "βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους" ακόμη και στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει μια τέτοια δράση.

Map: Forces which could be used in strikes against Syria

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, αλλά έκανε λόγο για μια "προειδοποιητική βολή", ενώ το Λονδίνο είπε ότι θέλει να περιμένει την έρευνα του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκαναν από την πλευρά τους φανερές τις διαφωνίες τους όσον αφορά μια απόφαση που να δικαιολογεί μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει την έκθεση των επιθεωρητών του οργανισμού για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων σε μια επίθεση κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Για το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ένα πλήγμα θα προκαλούσε "επιπλέον αποσταθεροποίηση της κατάστασης", ενώ το Ιράν, άλλος σύμμαχος της Δαμασκού, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης "θα ήταν καταστροφή για την περιοχή".

Διαβάστε: "Η Συρία θα βγει νικήτρια" λέει ο Άσαντ

Οι εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν την Τετάρτη τη δεύτερη επίσκεψή τους στη μία από τις δύο τοποθεσίες όπου έγινε η επίθεση και πραγματοποίησαν δειγματοληψίες αίματος, ούρων και τριχών από θύματα.

Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες τόνισε  πως η χώρα του δεν εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στα τεκταινόμενα στη Συρία, αλλά προειδοποίησε πως σε περίπτωση που απειληθεί, το εβραϊκό κράτος θα απαντήσει "με όλες τις δυνάμεις του".

"Το Ισραήλ δεν έχει και ούτε θα εμπλακεί ποτέ στις μάχες στη Συρία, αλλά εάν κάποιος επιχειρήσει να μας πλήξει, τότε εμείς θα απαντήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας", προειδοποίησε.

Διαβάστε:

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software