Διαδηλώσεις για Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά στη Γαλλία

Διαδηλώσεις για Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά στη Γαλλία
Κατά της κατάργησης των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών διαδήλωσαν την Τρίτη στους δρόμους της Γαλλίας, χιλιάδες καθηγητές και μαθητές, που αντιδρούν σε πρόγραμμα σαρωτικών αλλαγών το οποίο προωθεί η νέα υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με το AFP, οι γάλλοι καθηγητές που χθες είχαν 24ωρη απεργία αντιδρούν στις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που προωθεί το ανερχόμενο "αστέρι" στους κόλπους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η όμορφη 37χρονη υπουργός Ναγιάτ Βαλώ - Μπελκατσέμ.

Οι παρεμβάσεις που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι η μείωση των ωρών σε Λατινικά και Αρχαία και η αντικατάσταση με ένα μάθημα γενικό πάνω στην κλασσική Κουλτούρα αλλά και ο διαχωρισμός στη λειτουργία των σχολείων, που οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι θα πλήξει τους μαθητές από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Σημειώνεται πως στη Γαλλία, το 32% των παιδιών με γονείς εργάτες εγκαταλείπουν το σχολείο, ενώ το ποσοστό για τα παιδιά μεσοαστικών οικογενειών είναι στο 5%. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γαλλία, έχει ολισθήσει στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, που το κατατάσσει στα πιο "ανισότιμα" στον κόσμο.

Η υπουργός δέχεται πυρά από τον Σαρκοζί αλλά έχει την αμέριστη στήριξη του γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού. "Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα σε όσους απεργούν ότι σας ακούω και θα καθησυχάσω τις αγωνίες σας" δήλωσε η ίδια.

Το AFP σημειώνει πως το θέμα της Παιδείας στη Γαλλία είναι βαθιά πολιτικό και "εκρηκτικό" αφού οι δύο μεγαλύτερες απεργίες των μεταπολεμικών ετών του 1984 και του 1986, ξεκίνησαν με αφορμή αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software