Ακροδεξιά στροφή στη Φινλανδία

Ακροδεξιά στροφή στη Φινλανδία
Το εθνικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών σημείωσε μεγάλη άνοδο στις βουλευτικές εκλογές της Φινλανδίας, καθώς κατάφερε να αυξήσει εντυπωσιακά το ποσοστό και τις έδρες του στο νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

Ο 48χρονος ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών Τίμο Σόινι δήλωσε «πολύ ευχαριστημένος», προσθέτοντας ότι το κόμμα έχει «μεγάλες πιθανότητες» να συγκυβερνήσει.

Tο εθνικιστικό κόμμα θα έχει 39 έδρες στη νέα Βουλή, θα αυξήσει δηλαδή τη δύναμή του κατά 34 έδρες.

Τέσσερις έδρες περισσότερες (43) καταλαμβάνει το συντηρητικό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας και 42 οι Σοσιαλδημοκράτες.

Κατά παράδοση, η κυβέρνηση στη Φινλανδία σχηματίζεται από δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα: το Κεντρώο, τους συντηρητικούς και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας Γίρκι Κατάινεν, 39 ετών, είδε το κόμμα του να χάνει σημαντικό μέρος της δύναμής του, όμως ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή, θα του ανατεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος είπε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» με τα αποτελέσματα, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αναδεικνύεται πρώτο σε έδρες.

Τα αποτελέσματα ήταν πάντως απογοητευτικά για το Κεντρώο Κόμμα της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι, 42 ετών, που έχασε 16 έδρες και θα περιοριστεί στην τέταρτη θέση στο κοινοβούλιο, με 35 έδρες. Η Κιβινιέμι είπε ότι το κόμμα προφανώς υπέστη φθορά από τα οκτώ χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. Η ίδια ανέλαβε το κόμμα και την πρωθυπουργία τον περασμένο Ιούνιο και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση της ως αρχηγός του κόμματος.

Από τα δύο άλλα κόμματα που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, οι Πράσινοι χάνουν πέντε έδρες και πέφτουν στις δέκα, ενώ το Λαϊκό Σουηδικό Κόμμα διατηρεί τις εννέα έδρες του. Η Αριστερή Συμμαχία θα έχει 15 έδρες, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες έξι.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για την ΕΕ

Σύμφωνα με αναλυτές, η εκτόξευση της δύναμης των λαικιστών- ευρωσκεπτικιστών Αληθινών Φινλανδών  δείχνει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της ΕΕ να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος μερικών αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.

    Το Φινλανδικό κοινοβούλιο σε αντίθεση με άλλα της ευρωζώνης, έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της ΕΕ για διάθεση οικονομικού πακέτου διάσωσης από το χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας από τις οικονομίες των άλλων χωρών, για τη στήριξη της Πορτογαλικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές.


Το προφίλ του Τίμο Σόινι
Προσηνής, συμπαθητικός, πανούργος, αλλά σταθερός, ο χαρισματικός Τίμο Σόινι κατόρθωσε να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος , αποτελούμενο από τους απογοητευμένους και τους ψηφοφόρους που παραδοσιακά τροφοδοτούσαν την αποχή, για να κάνει τους Αληθινούς Φινλανδούς την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

    Απέναντι στη νέα γενιά των πολιτικών ηγετών που δεν έχουν άνεση στην επαφή τους με τους ψηφοφόρους, ο Τίμο Σόινι προέβαλε τη σιγουριά ενός άνδρα 48 ετών, οικογενειάρχη , πατέρα δύο παιδιών και έπαιξε το χαρτί της ωριμότητας απέναντι σε δύο περισσότερο πεπειραμένους στο πολιτικό πεδίο αντιπάλους του, τον ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας και απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιούρκι Κατάινεν και την απερχόμενη πρωθυπουργό Μάρι Κιβινιέμι.

    Κατά τη διάρκεια της προκλογικής εκστρατείας, απέφυγε να προκαλέσει με το θέμα της μετανάστευσης, απέναντι στην οποία το κόμμα του έχει ακραίες θέσεις, και έπαιξε στο γήπεδο των αντιπάλων του. "Ο (Τίμο) Σόινι απέφυγε τη συζήτηση για τη μετανάστευση για να μην χαρακτηρισθεί εχθρός των μεταναστών...Αλλά ταυτόχρονα και τα άλλα κόμματα θέλησαν να αποφύγουν το θέμα για να μην τροφοδοτήσουν το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών", σύμφωνα με τον πολιτειολόγο του Πανεπιστημίου του Τάμπερε Ιλκα Ρουοστετσάαρι.

    Περισσότερο από την ιδεολογική γραμμή, η προσωπικότητα του Τίμο Σόινι είναι ο πρωταγωνιστής της επιτυχίας της εθνικιστικής δεξιάς. "Το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών είναι το κόμμα του Τίμο Σόινι", λέει ο αναλυτής.

    Με την εγκαρδιότητα, την αμεσότητα και την ευθύτητα που υιοθέτησε στην επαφή του με τους ψηφοφόρους θεωρήθηκε από τον μέσο Φινλανδό ελκυστική εναλλακτική λύση στους ελιτίστες πολιτικούς και είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην εργατική τάξη της χώρας του, που παραδοσιακά υποστηρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες.

    Μαζί του, "μπορεί να μην σάς αρέσουν οι απαντήσεις, αλλά, τουλάχιστον, θα πάρετε απαντήσεις", λέει ένα στέλεχος των Αληθινών Φινλανδών.

    Στο εσωτερικό του κόμματός του ο Τίμο Σόινι τηρεί αυστηρή πειθαρχία. Κάθε υποψήφιος υποχρεώθηκε να υπογράψει δήλωση , σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται ότι δεν θα αποχωρήσει από το κόμμα για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την εκλογή του.

    "Είναι αυστηρός , αλλά δίκαιος", λέει ένας από τους υποψήφιους των Αληθινών Φινλανδών, ο Σιμόν Ελο, ο οποίος θεωρεί ότι ο ηγέτης του κόμματος εκτιμά τους συμβούλους που του λένε "τι πάει στραβά". Και αν "βάζει τις φωνές" όταν είναι απαραίτητο, αυτό δείχνει τις ηγετικές του ικανότητες.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software