Η Δημοκρατία της Ρουμανίας υποδέχεται στο Κοινοβούλιο τον πρώην βασιλιά της χώρας

Η Δημοκρατία της Ρουμανίας υποδέχεται στο Κοινοβούλιο τον πρώην βασιλιά της χώρας
Του Μάρκου Τσάκα

Στις 25 Οκτωβρίου, στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, θα λάβει χώρα ένα μοναδικό γεγονός τόσο για τη χώρα, όσο και παγκόσμια: ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ, κλήθηκε από την Βουλή να απευθύνει μήνυμα, με αφορμή τα 90 του γενέθλια.

Το σπάνιο αυτό γεγονός, δηλαδή να καλείται επίσημα στο Κοινοβούλιο για να απευθύνει μήνυμα ο πρώην βασιλιάς, σε μια χώρα που η μοναρχία έχει καταργηθεί το 1947, πέρασε από πολλά… κύματα.

Αρχικά η Βουλή απέρριψε το αίτημα, το οποίο πρόβαλε το κόμμα των Φιλελευθέρων, με τη δικαιολογία ότι μόνο εν ενεργεία αρχηγοί κρατών έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν στο Κοινοβούλιο.

Βέβαια, το γεγονός ότι υπήρξε εξαίρεση για τον… γνωστό μας Ντομινίκ Στρος Καν, αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» τόσο της ρουμανικής αντιπολίτευσης, όσο και του ίδιου του αντιπροέδρου της χώρας, Παλεολόγκου, ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Μπαμπέσκου, επειδή ο τελευταίος χαρακτήρισε τον Μιχαήλ ως «υπηρέτη των Σοβιετικών, καθώς με την παραίτηση του από το θρόνο παρέδωσε τη χώρα στους κομμουνιστές».

Ο Παλεολόγκου ζήτησε από τα μέλη του Κοινοβουλίου να αναθεωρήσουν την άποψη τους για να αποδείξουν στον πρόεδρο Μπαμπέσκου ότι δεν είναι «χοντρόπετσοι», όπως χαρακτηριστικά είπε. Τελικά με ψήφους 203 υπέρ και 46 αποχές, οι ρουμάνοι βουλευτές ενέκριναν την πρόσκληση στον Μιχαήλ να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο, στις 25 Οκτωβρίου, ημέρα που συμπληρώνει τα 90 του χρόνια. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας εξέδωσε αναμνηστικό μετάλλιο προς τιμήν του.

Ο Μιχαήλ της Ρουμανίας είναι ο μοναδικός εν ζωή αρχηγός κράτους που συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καταξιώθηκε στη συνείδηση των συμπατριωτών του όταν το 1944 ανέτρεψε την φιλοναζιστική δικτατορική κυβέρνηση της Ρουμανίας και τάχθηκε στο πλευρό των Συμμαχικών δυνάμεων.

Ωστόσο, μετά τη λήξη του Πολέμου, η Ρουμανία πέρασε στην σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ και έγινε η μοναδική χώρα που είχε ταυτόχρονα Μοναρχία και Κομμουνιστική κυβέρνηση! Αυτός ο περίεργος συνδυασμός άντεξε ως το Δεκέμβριο του 1947, όταν ο Μιχαήλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το θρόνο του και να φύγει από τη Ρουμανία.

Επέστρεψε πρώτη φορά στη μετακομμουνιστική Ρουμανία το 1992, όταν τον υποδέχθηκαν 1 εκατομμύριο κόσμου, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Ρουμανίας και πρώην κομμουνιστής Ίον Ιλιέσκου να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα από τότε.

Το 1997, με την ήττα του Ιλιέσκου από τον Κονσταντινέσκου, επιστράφηκε στον Μιχαήλ η ρουμανική υπηκοότητα, μαζί με το Elisabeta Palace και του επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα. Από τότε συνεργάζεται με τη ρουμανική κυβέρνηση καθώς έχει διατελέσει ειδικός απεσταλμένος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software