ΙΑΤΑ: 200 εκ. ευρώ ημερησίως οι ζημιές από την ηφαιστειακή στάχτη

ΙΑΤΑ: 200 εκ. ευρώ ημερησίως οι ζημιές από την ηφαιστειακή στάχτη
H "Διεθνής Ένωση των Αερομεταφορών", η ΙΑΤΑ, αποτίμησε στα 200 εκατομμύρια - ημερησίως - τα διαφυγόντα έσοδα, για το σύνολο των εταιρειών που υπάγονται σε αυτήν, εξαιτίας του πρωτόγνωρου για τον ευρωπαϊκό χώρο φαινομένου της ηφαιστειακής στάχτης.

"Πολλές από τις εταιρείες μας έχουν και πρόσθετα κόστη όταν μεταβάλουν, κατ' ανάγκην, τον σχεδιασμό των πτήσεων των αεροσκαφών τους", τονίστηκε από την ίδια πηγή. Συνυπολογίζονται και τα έξοδα για την παρατεταμένη παραμονή των αεροσκαφών σε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καθώς και τα έξοδα για την παραμονή σε καταλύματα των επιβατών των πτήσεων", προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση της ΙΑΤΑ.

H φινλανδική αεροπορική εταιρεία "Finnair" αποτίμησε, στά δύο εκατομμύρια ευρώ, καθημερινά, την οικονομική επίπτωση από την καθήλωση των αεροσκαφών της, λόγω των νεφών της τέφρας στην ατμόσφαιρα από το ισλανδικό ηφαίστειο, εξέλιξη που κοστίζει αναλόγως στις σκανδιναβικές ανταγωνίστριες εταιρείες "Norwegian" και "SAS".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνον χθες Πέμπτη ακυρώθηκαν συνολικά 430 πτήσεις της φινλανδικής εταιρείας, η διεύθυνση της οποίας άφησε να εννοηθεί ότι εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, "τότε θα διακοπεί η μισθοδοσία των εργαζομένων της".

Διευκρινίστηκε, ακόμα, από τη διεύθυνση της "Finnair" ότι, η εταιρεία έχει λειτουργικά "ασυμπίεστα" έξοδα ενός εκατομμυρίου ευρώ, καθημερινά, είτε πετούν είτε όχι τα αεροσκάφη της.

Όσον αφορά την SAS, που είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία της Σκανδιναβίας, σύμφωνα με την αεροπορική επιθεώρηση "Επιβιβαστείτε" από την καθήλωση των αεροσκαφών της (ακυρώθηκαν 742 πτήσεις της) προκαλείται έως τώρα ζημιά της τάξης των 16 εκατομ.ευρώ, ενώ η ανταγωνιστική "Norwegian" χάνει ως και 30 εκατομ.ευρώ.
Powered by TUODY Software