Λεπέν και Φάρατζ συγκλόνισαν την Ευρώπη

Λεπέν και Φάρατζ συγκλόνισαν την Ευρώπη
Η Ευρώπη βρίσκεται υπό το σοκ του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε ο θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και των ευρωφοβικών του Ukip στη Βρετανία και ο οποίος δείχνει την απόρριψη των Βρυξελλών και των πολιτικών ελίτ που βρίσκονται στην κυβέρνηση.

Παρά την άνοδο της άκρας δεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, η συντηρητική δεξιά διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο των 28.

Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη αποτελέσματος, μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στις έδρες που εξασφαλίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές.

Το ΕΛΚ καταλαμβάνει 212 έδρες, 61 λιγότερες σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Σοσιαλιστές 187 έδρες, 9 λιγότερες.

Οι Φιλελεύθεροι παραμένουν η τρίτη ομάδα με 72 ευρωβουλετές, 11 λιγότερους σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι έρχονται τέταρτοι με 55 ευρωβουλευτές, 2 λιγότερους.

Συνολικά, οι τέσσερις ομάδες εξασφαλίζουν 526 έδρες, έναντι 612 στο προηγούμενο ευρωκοινοβούλιο. Δεδομένης της ανόδου των ευρωφοβικών δυνάμεων, τόσο της άκρας δεξιάς, όσο και της ριζοσπαστικής αριστεράς, η μόνη δυνατή πλειοψηφία φαίνεται ότι μπορεί να εξευρεθεί στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Σοσιαλιστές, με την ενδεχόμενη υποστήριξη των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ευρωφοβικοί του Ukip κατέγραψαν την ιστορική επίδοση του 29% στη Βρετανία και εξασφάλισαν 23 από τις 74 έδρες των βρετανών ευρωβουλευτών.

Στη Γαλλία, εκμεταλλευόμενη την αντιδημοφιλία ρεκόρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε το ιστορικό ποσοστό του 24,96% που το έφεραν στην πρώτη θέση.

Το FN εξασφαλίζει τις 24 από τις 74 έδρες της Γαλλίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται αρκετά μπροστά από την δεξιά αντιπολίτευση του UMP, που εξασφαλίζει το 20,8% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα υφίσταται ιστορική ήττα συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων.

Η Μαρίν Λεπεν ζήτησε αμέσως από τον Φρανσουά Ολάντ την προκήρυξη εκλογών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε "ανήσυχος" για τη νίκη του Εθνικού Μετώπου και, όταν ερωτήθηκε εάν πρόκειται για ρατσιστικό κόμμα απάντησε: "Ναι, και πιστεύω ότι οφείλουμε να ανησυχούμε απέναντι σε τέτοια γεγονότα και τέτοιες εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη".

Στη Γερμανία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών (96) , οι συντηρητικοί της Αγγελας Μέρκελ CDU/CSU έρχονται πρώτοι.
Ομως, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το γερμανικό νεο-ναζιστικό κόμμα NPD κάνει την είσοδό του στο ευρωκοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας 1% και μία έδρα, σύμφωνα με το νέο αναλογικό εκλογικό σύστημα που δεν προβλέπει εκλογικό όριο.

Το νέο κόμμα κατά του ευρώ Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, εισέρχεται επίσης στο ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίζοντας περί το 7% των ψήφων.

Στην Αυστρία το κόμμα της άκρας δεξιάς FPO, το οποίο ελπίζει να συγκροτήσει ομάδα μαζί με το Εθνικό Μέτωπο και καταγράφει άνοδο κατά 5% σε σχέση με το 2009, εξασφαλίζει περί το 20% των ψήφων.

Στη Δανία, το Λαϊκό Κόμμα, με θέσεις κατά των μεταναστών, βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 27% των ψήφων και 4 από τις 13 έδρες της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην Πολωνία, το ευρωφοβικό Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς εξασφαλίζει το 7,2% των ψήφων και μπορεί να στείλει 4 βουλευτές στο ευρωροκοινοβούλιο.

Στην Ουγγαρία, επικεφαλής βρίσκεται το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν, όμως η υπερεθνικιστική άκρα δεξιά του Jobbik καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 15% και τρεις έδρες. Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή εξασφαλίζει 9%-10% και τρεις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην Ισπανία, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχώρησαν απέναντι σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς όπως το Podemos το οποίο προήλθε από το κίνημα των αγανακτισμένων και καταλαμβάνει 5 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην Ιταλία, ωστόσο, το κεντρο-δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι εξασφάλισε το 41,5 των ψήφων, αφήνοντας πίσω το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο.

Η αριστερά ήρθε πρώτη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρουμανία και την Πορτογαλία.

Συνολικά, η άνοδος των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων δεν θα μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο, με το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ να διατηρεί την ευρεία πλειοψηφία. Αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις "στις εθνικές πολιτικές σκηνές και στον τρόπο με τον οποίο οι εθνικοί ηγέτες θα ενεργούν στο πλαίσιο της ΕΕ", εκτιμά ο Γιαν Τεχάου, διευθυντής του Carnegie Europe.

Ήδη ξεκινά η μάχη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ "διεκδίκησε" την προεδρία της Επιτροπής, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς έθεσε σε αμφισβήτηση τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του οποίου προεδρεύει, λέγοντας ότι δεν είναι "σωστές".

Καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία, η κατάσταση που διαμορφώνεται ίσως ωθήσει τους ευρωπαίους ηγέτες να αναζητήσουν άλλη προσωπικότητα που θα είναι αποδεκτή από τους ευρωβουλευτές. Ήδη, συναντώνται αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες για να το συζητήσουν.
Powered by TUODY Software