"Οι Ταλιμπάν δεν έχουν πληγεί" λένε αμερικανοί αξιωματούχοι

"Οι Ταλιμπάν δεν έχουν πληγεί" λένε αμερικανοί αξιωματούχοι
Η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά των ανταρτών στο Αφγανιστάν δεν καταφέρνει να εξαλείψει τους Ταλιμπάν, ούτε να πιέσει τους αρχηγούς τους να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Οι εντατικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε κάποιες πρόσκαιρες υποχωρήσεις των ανταρτών, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού που επικαλείται η εφημερίδα, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά τους.

Όμως, οι ηγέτες των Ταλιμπάν που συλλαμβάνονται ή σκοτώνονται από τις αμερικανικές δυνάμεις συχνά αντικαθίστανται μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, σύμφωνα με τους υπευθύνους των υπηρεσιών πληροφοριών. "Οι αντάρτες φαίνονται να αντιστέκονται", δήλωσε από τη μεριά του ένας υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ταλιμπάν έχουν δείξει πολλές φορές ότι μπορούν "να ανακάμψουν" από μία ήττα πολλές φορές λίγες μόνο ημέρες αργότερα, πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την Washington Post, "αυτό το αίσθημα το μοιράζονται οι κυριότερες υπηρεσίες πληροφοριών που αναλύουν την (αφγανική) κρίση, ανάμεσά τους η CIA και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA)".

"Για τους ηγέτες των Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα", αναφέρει στην εφημερίδα ένας υπεύθυνος του υπουργείου Άμυνας. "Ακόμα και όταν βλέπουμε τις γραμμές υποστήριξης να διακόπτονται, όμως είναι πρόσκαιρο".

Οι Ταλιμπάν μοιάζουν να ικανοποιούνται να διεξάγουν μικρές επιχειρήσεις εκφοβισμού και δολοφονιών αναμένοντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Επικεντρώνονται στην ημερομηνία που έχει καθορίσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, τον Ιούλιο του 2011, δηλώνοντας ότι το "τέλος είναι κοντά", σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software