Πορτογαλία: Δεύτερη ημέρα απεργίας για τους γιατρούς

Πορτογαλία: Δεύτερη ημέρα απεργίας για τους γιατρούς
Οι πορτογάλοι γιατροί συνεχίζουν την Πέμπτη με μεγάλη συμμετοχή για δεύτερη και τελευταία ημέρα την απεργιακή κινητοποίησή τους κατά των μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές της Πορτογαλίας σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσης που αποφασίσθηκε πέρυσι.

Όπως και την Τετάρτη, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, κυρίως αυτά της πρωτεύουσας, είχαν λιγότερο κόσμο απ' ό,τι συνήθως και λίγοι ασθενείς περίμεναν ελπίζοντας να τους εξετάσει κάποιος γιατρός.

Οι απεργοί έχουν εξασφαλίσει μια ελάχιστη παροχή υπηρεσιών, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει τις Κυριακές και τις αργίες.

Τα συνδικάτα, τα οποία κήρυξαν αυτή την απεργία με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσαν ότι την Τετάρτη συμμετείχε στην κινητοποίηση περίπου το 90% των γιατρών και ελπίζουν ότι σήμερα η συμμετοχή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

"Είναι η μεγαλύτερη απεργία γιατρών που έχει γίνει ποτέ στην Πορτογαλία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάριο Χόρχε Νέβες, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ιατρών (FNAM). Η προηγούμενη συγκρίσιμη απεργιακή κινητοποίηση χρονολογείται πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη διαδήλωση γιατρών με λευκές μπλούζες μπροστά από το υπουργείο Υγείας, στο κέντρο της Λισαβόνας, στην οποία συμμετείχαν 2.500 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία και 4.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Ενώ οι γιατροί συγκεντρώνονταν οργισμένοι μπροστά από το υπουργείο του, ο υπουργός Υγείας Πάουλο Μασέντο επαναλάμβανε στο κοινοβούλιο τις εκκλήσεις του για διάλογο υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση αναζητεί "μια δύσκολη ισορροπία για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των δημοσιονομικών περιορισμών στον πληθυσμό".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software