Στους 717 οι νεκροί σε ποδοπάτημα στη Μέκκα

Στους 717 οι νεκροί σε ποδοπάτημα στη Μέκκα
Στους 717 ανέρχονται οι νεκροί από το ποδοπάτημα κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα, κατά την πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Αντχα, ανακοίνωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας πως οι ομάδες αρωγής εξακολουθούν να επιχειρούν στο σημείο της τραγωδίας, που προκλήθηκε καθώς τεράστια πλήθη συνωστίζονταν στη Μίνα, έξω από τη Μέκκα.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 805.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο "Χατζ" εφέτος συμμετέχουν 2 εκ. άνθρωποι.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην περιοχή, η τραγωδία σημειώθηκε σε δρόμο μεταξύ δύο καταυλισμών προσκυνητών από αιτία που δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής.

"Το όνομα του δρόμου είναι 'δρόμος 204' και πρόσθεσε πως είναι πιθανό να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Το ποδοπάτημα που προκλήθηκε όταν ένα ανθρώπινο κύμα που έφευγε από μία από τις στήλες συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά.

"Αυτή είναι μόνο μια πρώτη εκτίμηση. Η εποχή του Χατζ έχει ήδη επισκιαστεί από το δυστύχημα με τον γερανό στο οποίο σκοτώθηκαν 107 άνθρωποι και 200 τραυματίστηκαν. Η περιοχή έχει γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο προκειμένου όλο και περισσότεροι προσκυνητές να επισκέπτονται τη Μέκκα", ανέφερε.
 

Ρεπορτάζ του RT με εικόνες από την περιοχή"Έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών"

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε το ποδοπάτημα στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών που έχουν την τάση, όπως είπε, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ.

"Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα", δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Φάλιχ.

"Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών", είπε.

"Αυτός είναι ο κύριος λόγος για ένα τέτοιο δυστύχημα", δήλωσε, ανακοινώνοντας την κινητοποίηση των υπηρεσιών του για τη διάσωση και τη νοσηλεία των τραυματιών.

Ο υπουργός υποσχέθηκε τη διενέργεια "ταχύτατης και διαφανούς" έρευνας.

Το Ιράν, που έχασε 43 πολίτες του κατά το ποδοπάτημα, επέρριψε την ευθύνη για την τραγωδία σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

"Για λόγους που αγνοούμε" ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του χατζ.

Το σημείο της τραγωδίαςΟι μεγαλύτερες τραγωδίες από το 1990

Το ποδοπάτημα του πλήθους στη Μίνα είναι η δεύτερη τραγωδία του πλήττει το φετινό ιερό προσκύνημα, μετά την πτώση του γερανού στις 11 Σεπτεμβρίου στο Μεγάλο Τζαμί της ιερής πόλης που σκότωσε 109 ανθρώπους.

Είναι η πρώτη τραγωδία που οφείλεται στην κίνηση του πλήθους κατά τη διάρκεια του χατζ από το 2006.

http://admin.nooz.gr/Uploads/mena249151.jpgΣτις 12 Ιανουαρίου 2006, 364 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα του πλήθους κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού των στηλών του σατανά στη Μίνα.

Την 1η Φεβρουαρίου 2004, 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα στη Μίνα, την πρώτη ημέρα του λιθοβολισμού των στηλών.

Στις 9 Απριλίου 1998, περισσότεροι από 118 προσκυνητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού.

Στις 15 Απριλίου 1997, κατά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από καμινέτο σε καταυλισμό προσκυνητών στην κοιλάδα της Μίνα έχασαν τη ζωή τους 343 άνθρωποι.

Στις 24 Μαΐου 1994, 270 προσκυνητές σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα λόγω της πολυκοσμίας κατά την τελετή του λιθοβολισμού.

Στις 2 Ιουλίου 1990, γιγάντιο ποδοπάτημα στο τούνελ της Μίνα εξαιτίας βλάβης στο σύστημα εξαερισμού προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 1.426 προσκυνητών.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software