Brexit: Η Βρετανία "πάτησε το κουμπί..."

Brexit: Η Βρετανία "πάτησε το κουμπί..."
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι "μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του". Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.

O επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι "σήμερα είναι η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου".

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, που έχουμε αποχώρηση κράτους - μέλους και σημειώνεται σε μια συμβολικά σημαντική περίοδο, δηλαδή τα 60 χρόνια της "ζωής" της
 
Σε διάστημα 48 ωρών, αφού διαβάσει την επιστολή -η οποία δεν είναι γνωστό αν θα δοθεί στη δημοσιότητα-, ο Τουσκ θα στείλει στις 27 χώρες μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης.

Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιό του.
 
Το περιεχόμενο της επιστολής έχει παραμείνει απόρρητο, καθώς το Λονδίνο προσπαθεί να κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή μυστικά τα διαπραγματευτικά του επιχειρήματα.

Οι συνομιλίες με την ΕΕ των 27 θα διαρκέσουν δύο χρόνια, τουλάχιστον.

Μέι: Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία


"Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.

"Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ", είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

"Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας", πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια "ιστορική στιγμή", συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει "πισωγύρισμα". Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν "συνέπειες" από την αποχώρηση.

Δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η τήρηση της διετούς προθεσμίας για την επίτευξη της συμφωνίας εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πρόκληση.

"Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός της περιόδου των δύο ετών που έχει τεθεί για τις συνομιλίες αποχώρησης στη Συνθήκη", αναφέρει στην επιστολή της.

Και καταλήγει:
"Αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα δράσει με ενιαίο τρόπο και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που άρχισε σήμερα με το Λονδίνο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
 
"Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία που οφείλουμε πλέον να ακολουθήσουμε", διευκρινίζεται.Τουσκ: Μας λείπετε ήδη...

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ
, στην πρώτη δήλωση που έκανε αφού παρέλαβε την εξασέλιδη επιστολή για το Brexit, είπε ότι "δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο".
 
Τόνισε ότι υπάρχει "κάτι θετικό" στο Brexit και αυτό είναι ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. "Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων" με το Λονδίνο, συνέχισε.
 
Η ΕΕ θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της
, υπογράμμισε. Το θέμα, είπε, είναι να γίνει "έλεγχος των ζημιών", επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι "περίπου οι μισοί" Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι.
 
Ολοκληρώνοντας, είπε ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει για το Brexit και κατέληξε, απευθυνόμενος στη Βρετανία: "Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο".Γερμανία


Η διετής περίοδος προκειμένου η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσουν τους όρους του διαζυγίου τους, μετά την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας είναι πολύ σφιχτή, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το χρονοδιάγραμμα είναι διαολεμένα σφιχτό», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ.Δύο χρόνια ή πολύ παραπάνω;
 
"Η αλήθεια είναι ότι η διαπραγματευτική διαδικασία είναι τόσο τεράστια που δύο χρόνια δεν θα είναι αρκετά", λέει η Κάθριν Μπάρναρντ, καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge τονίζοντας ότι "κάθε πέτρα που σηκώνεις, άλλες εμφανίζονται".

Το ίδιο και η Καμίνο Μορτέρα-Μαρτίνεθ, ερευνήτρια του Centre for European Reform του Λονδίνου, θεωρεί ότι είναι "απίθανη" η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε δύο χρόνια.

"Πόσο μάλλον που πριν από την έναρξή τους ακόμη υπάρχουν εμπλοκές", διαπιστώνει η Πατρίσια Χόγκγουντ, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Westminster αναφερόμενη στον λογαριασμό που πρέπει να πληρωθεί κατά την έξοδο ή στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Ρεπορτάζ του BBC
"Αγαπητή ΕΕ, ώρα να φύγουμε"

H βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέγραψε αργά χθες το βράδυ την επιστολή.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει τη Μέι να υπογράφει την επίσημη επιστολή, εννέα μήνες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, στην οποία εντάχθηκαν το 1973.

Η φωτογραφία βρίσκεται στην πρώτη σελίδα πολλών βρετανικών εφημερίδων υπό τίτλους όπως "Τα μάτια της Ιστορίας μας κοιτούν" για τους Times , αλλά και "Ένα άλμα προς το άγνωστο" για τον Guardian.

"Αγαπητή ΕΕ, είναι ώρα να φύγουμε", γράφει η Daily Mirror. "Ελευθερία" είναι ο τίτλος της Daily Mail. "Ντόβερ και έξω", είναι η εγγραφή επάνω στα βράχια του Ντόβερ, στην πρώτη σελίδα της Sun.Ρεπορτάζ του Economist

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software